Προληπτικός έλεγχος ασυμπτωματικών γυναικών (κλινική εξέταση και αξιολόγηση των απεικονιστικών ευρημάτων)

Η επίσκεψη στον  κλινικό γιατρό (χειρουργό μαστού) στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου είναι απολύτως απαραίτητη. Κατά την επίσκεψη αυτή γίνεται λεπτομερής καταγραφή του ιστορικού της γυναίκας (ατομικού και οικογενειακού). Η γυναίκα έτσι αξιολογείται ως συνηθισμένου ή υψηλού κινδύνου, πράγμα που προσδιορίζει και τον τρόπο προληπτικού ελέγχου. Επιπλέον αξιολογούνται τα αποτελέσματα των  απεικονιστικών εξετάσεων (μαστογραφία, υπερηχογράφημα) και ακολουθεί κλινική εξέταση των μαστών (επισκόπηση και ψηλάφηση).  Όλα τα ευρήματα (κλινικά και απεικονιστικά) καταγράφονται σε ηλεκτρονικό αρχείο και είναι διαθέσιμα σε κάθε επανέλεγχο. Η λεπτομερής τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την λειτουργία ενός ιατρείου παρακολούθησης, όπως είναι το ιατρείο μαστού.

Κατά την κλινική εξέταση μπορεί να διαγνωσθούν όγκοι που δεν γίνονται αντιληπτοί στην απεικόνιση, διότι:
- Η σύσταση των μαστών δεν το επιτρέπει (πολύ πυκνοί μαστοί)
- Η θέση τους είναι "εκτός μαστογραφίας" (υποκλείδιες περιοχές, πλάγιο θωρακικό τοίχωμα)
- Είναι ιδιαίτερη η φύση της νόσου (Νόσος Paget, λοβιακός καρκίνος, in situ καρκίνος χωρίς επασβεστώσεις κ.α.)
- Απλά διέφυγαν από την πρώτη αξιολόγηση (η δεύτερη αξιολόγηση αυξάνει την πιθανότητα ανίχνευσης ενός καρκίνου κατά 5-17%)

Ανάλογα με τα ευρήματα δίνονται οδηγίες για  ετήσιο τακτικό επανέλεγχο, συντομότερη επανεξέταση ή παραπομπή για επιπλέον εξετάσεις.

Με την απόλυτη εξειδίκευση, την συνεχή ενημέρωση και την εμπειρία μας, στοχεύουμε στην πρώιμη διάγνωση των ογκολογικών προβλημάτων, πριν ακόμη αυτά γίνουν απειλή για την ζωή. Κάθε γυναίκα κατά την επίσκεψή της, έχει στην διάθεσή της όσο χρόνο χρειάζεται για να πάρει απαντήσεις στα ερωτήματά της. Ακόμη, ενθαρρύνουμε τις ασθενείς μας να επικοινωνήσουν μαζί μας για κάθε σχετικό ερώτημα ή πρόβλημα.

 

 

 
Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
 
 
  Αρχική Συχνές Ερωτήσεις
  Ποιοι είμαστε Νέα - Άρθρα
  Ιατρείο Links
  Υπηρεσίες Επικοινωνία
Κατασκευή Ιστοσελίδων - Istopolis